Jak przygotować pokarm dla psa w domu?


midnight hungry dog

Wielu właścicieli samodzielnie przygotowuje pokarm dla psów i kotów twierdząc, że taki posiłek jest zdrowszy, ma więcej składników odżywczych, jest wolny od konserwantów, barwników i lepiej smakuje. Wielu z nas jest przekonanych, że przygotowując pokarm samemu zmniejszamy koszty żywienia swojego ulubieńca, co niestety nie jest do końca prawdą.

Aby prawidłowo przygotować posiłek dla psa lub kota w domu, musimy wydać podobną kwotę co na dzienną porcję najwyższej jakości suchej karmy. Pokarm przygotowywany w domu ma pewne wady. Po pierwsze jest mniej strawny niż pokarm suchy. To znaczy ,że organizm psa wykorzystuje tylko 2/3 składników pokarmowych zawartych w domowej karmie. Aby prawidłowo przygotować posiłek musimy włożyć sporo pracy, mimo to nie uzyskamy pewności ,że pokarm jest właściwie zbilansowany. Posiłek dla psa powinien zawierać ok 30 % białka najlepiej zwierzęcego. Mięso (drobiowe,wołowe,wieprzowe) powinno być gotowane kilkanaście minut. Później dobrze rozdrobnione tak, aby nasz ulubieniec nie wyjadał najlepszych kęsków. Dobrym źródłem witamin jest wątróbka, powinna być podawana 1x w tygodniu. 60 % posiłku powinny stanowić węglowodany: kasza, ryż, warzywa. Najlepsze są ziarna dobrze zmielone i rozgotowane przez co zwiększa się strawność pokarmu. W diecie powinien znajdować się tłuszcz zwierzęcy i roślinny zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego ilość zależy od kondycji i aktywności psa. U psów żywionych domową karmą często dochodzi do zaburzeń w poziomie wapnia i fosforu, co zwiększa ryzyko złamań kości i chorób stawów. Zwierzętom karmionym tradycyjnie należy podawać preparaty uzupełniające poziom mikro- i makroelementów , witamin i l-karnityny, tauryny, argininy. Prawidłowe żywienie psów pokarmem domowym jest możliwe, ale wymaga pewnego poświecenia, i niezbędnej wiedzy. Pokarm przygotowywany przez nas powinien być zawsze świeży, podgrzany do 38C. Ze względu na dużą zawartość wody i z tym związane ryzyko zepsucia można przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni .


Facebook

  • Google+