Co to jest Toxoplazmoza i czy jest groźna dla ludzi?


toxoplazmoza

Jeżeli mamy w domu kota, który od miesięcy lub lat nie wychodzi na dwór. Zjada tylko gotowaną lub kupowaną karmę. Jest zdrowy i zadbany nie musimy się go obawiać. Ryzyko zarażenia toksoplazmozą od takiego kota jest mniejsze, niż podczas robienia kotletów mielonych.

Toksoplazmoza jest choroba głównie kotów i ludzi. Wywołuje ją pierwotniak Toxoplasma gondii. W Polsce nosicielem toksoplazmozy są koty, które wydalają z kałem inwazyjne formy pasożyta -oocysty. Kot zaraża się przez zjedzenie surowego mięsa zawierającego cysty lub pijąc wodę zanieczyszczoną przez kał chorego kota. Pierwotniak wędruje do jelita cienkiego i intensywnie rozmnaża się. Bardzo rzadko wywołuje objawy chorobowe. Przez 1 do 3 tygodni od zarażenia w kale obecne są oocysty. Po tym czasie kał kota zazwyczaj do końca życia pozostaje wolny od Toxoplazma gondii. Czasami w tym okresie występuje biegunka, niewielka gorączka lub powiększenie węzłów chłonnych podżuchwowych. Po 10-14 dniach od zarażenia pojawiają się swoiste przeciwciała, które powodują wyciszenie choroby. Największym problemem są zarażenia w okresie ciąży. Wtedy toksoplazmoza rozprzestrzenia się na płody. Może powodować ciężkie uszkodzenia układu nerwowego, serca lub poronienia.

Toksoplazmozą mogą zarażać się także ptaki, ssaki i człowiek. Połknięte oocysty wędrują po organizmie i lokalizują się w układzie nerwowym, mięśniach, narządach jamy brzusznej. Tu tworzą cysty i pozostają w stanie uśpienia przez wiele lat. Przy spadku odporności toksoplazmoza może się ujawnić. U wszystkich zwierząt może dojść do zarażenia śródmacicznego i ciężkich wad rozwojowych płodu. Toksoplazmoza jest groźna dla ludzi. Najbardziej zagrożone są kobiety ciężarne. Zarażenie w okresie ciąży może mieć poważne konsekwencje dla życia i rozwoju dziecka. 90% zarażeń u ludzi spowodowanych jest zjedzeniem surowego lub niedogotowanego mięsa. 1/4 surowej wieprzowiny i baraniny, która trafia do naszej kuchni zawiera żywe cysty Toxoplazma gondii. Zarażamy się podczas obróbki lub kosztowania surowego mięsa.

Tylko 10% zarażeń wynika ze spożycia pokarmu lub wody zanieczyszczonej przez oocysty z kociego kału. Połykamy oocysty gdy pijemy wodę z otwartych zbiorników np. strumieni, jezior, jemy nieumyte warzywa, połykamy drobiny skażonego kurzu. Bardzo rzadko do zarażenia dochodzi przez uszkodzona skórę lub spojówki.

Co zrobić ,aby nie zarazić się toksoplazmozą?

Po pierwsze nie jedzmy surowego i niedogotowanego mięsa. Po przygotowaniu posiłku dokładnie umyjmy dokładnie ręce i wszystkie narzędzia : noże, deski, naczynia z którymi surowe mięso miało kontakt. Większość cyst ulega zniszczeniu podczas mrożenia lub gotowania. Mrozimy mięso w temperaturze -20C przez minimum 3 dni, lub gotujemy 20 minut w 60 C. Wodę do spożycia zagotujmy, a warzywa umyjmy. Do pracy w ogródku zakładajmy rękawice ochronne.

Gdy kobieta ciężarna mieszka pod jednym dachem z kotem powinna:

Unikać kontaktu z kocimi odchodami. Najlepiej aby inny domownik czyścił kocią kuwetę. Jeżeli jest to niemożliwe najlepiej stosować rękawiczki ochronne, potem dokładnie umyć ręce wodą z mydłem. Podczas sprzątania dobrze jest zalać zawartość kuwety wrzątkiem, odczekać kilkanaście minut i usunąć wszystko. Pustą kuwetę zdezynfekować. Nie powinna karmić kota surowym lub niedogotowanym mięsem. Nie pozwalać kotu wychodzić na podwórko, bo istnieje ryzyko zakażenia przez zjedzenie zanieczyszczonej trawy lub upolowanie zarażonego toksoplazmozą gryzonia.

Większość bezdomnych kotów oddaje mocz i kał do piasku.

Dlatego jeżeli mamy piaskownice przy domu lub ogródku działkowym pamiętajmy , aby przynajmniej 2 x w roku wymieniać piach. Dobrze jest w okresie zimy przykryć piaskownice aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczeń biologicznych.

Lekarz weterynarii:

Specjalista chorób psów i kotów

Katarzyna Oręziak


Facebook

  • Google+